A hatósági erkölcsi bizonyítvány iránti kérelmet külképviseleten főszabályként személyesen kell benyújtani.

A benyújtáshoz szükséges formanyomtatványt a Konzuli Szolgálat honlapján, IDE kattintva lehet letölteni.

A hatósági erkölcsi bizonyítvány a kérelmezőre vonatkozó alábbi tények igazolását tartalmazhatja:

  • büntetlen előéletű,
  • nem áll közügyektől eltiltás alatt,
  • nem áll foglalkozástól eltiltás hatálya alatt vagy valamely foglalkozástól eltiltás hatálya alatt,
  • megfelel az általa megjelölt törvényben előírt, a bűnügyi előéletre vonatkozó feltételeknek (lásd kérelemnyomtatvány IV. pontja).

 

Amennyiben a külképviseletre kéri az okmány postázását, úgy egy elektronikus közokirat kerül kiállításra, amelyet a Külképviselet hitelesít. Szükség esetén francia fordítás is igényelhető. További kérdés estén, kérjük, írjon a consulate.rba@mfa.gov.hu címre.

A szolgáltatás díja

2016. január 1-jétől az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 33.§ (2) bekezdése értelmében a hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása iránti eljárás évente négy alkalommal illetékmentes, ugyanakkor a konzuli közreműködési díj, illetve elektronikus közokirat esetén a hitelesítés díja megfizetendő, illetve ehhez jön a hiteles fordítás díja, amennyiben az szükséges.

Amennyiben ugyanazon személy tárgyévben ötödik vagy annál több alkalommal kérelmezi hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítását, illetéket köteles fizetni. Az illeték mértéke – függetlenül a kérelem előterjesztésének módjától – az Itv-ben meghatározott, az első fokú közigazgatási eljárásért fizetendő, általános tételű eljárási illeték összege .

Az egyes tételek díját a konzuli díjak rovatban tüntetjük fel.

További lehetőségek:

A Webes Ügysegéd alkalmazás segítségével a külföldön élő, illetve tartózkodó ügyfelek elektronikusan is igényelhetnek hatósági erkölcsi bizonyítványt, ellenőrizhetnek erkölcsi bizonyítványokat és tájékoztatást kérhetnek a bűnügyi nyilvántartásban kezelt adatokról. A Webes Ügysegéden igényelt hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása papír alapon történik, a BNYH a megadott magyarországi kézbesítési címre postázza.

Az OkmányApp nevű szolgáltatáson is igényelhetnek a külföldön élő, illetve tartózkodó ügyfelek elektronikusan hatósági erkölcsi bizonyítványt a „További ügyek” menüpontban, vagy ellenőrizhetik egy korábban igényelt erkölcsi bizonyítvány érvényességét. Ezeken felül évente egyszer, ingyenesen tájékoztatást kérhetnek a bűnügyi nyilvántartásban kezelt adatokról is. Az OkmányApp-on igényelt hatósági erkölcsi bizonyítvány kiállítása papír alapon történik és a BNYH a megadott magyarországi kézbesítési címre postázza.

Az Ügysegéd és az applikáció használatához Ügyfélkapu-regisztráció vagy Telefonos Azonosítási szolgáltatásra vonatkozó regisztráció szükséges. Kivételt képez az „Erkölcsi bizonyítvány ellenőrzése”, mely elektronikus azonosítás nélkül intézhető.