Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatalos látogatása

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023. november 15-én hivatalos látogatást tett Marokkóba. Az ország fővárosában megbeszélést folytatott a kétoldalú kapcsolatok aktuális ügyeiről Nasser Bourita marokkói külügyminiszterrel, valamint Ryad Mezzour kereskedelmi és ipari miniszterrel.

Partnereivel folytatott megbeszélésein Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa biztonsága ma ezer sebből vérzik, így hazánk különösen nagyra értékeli azon partnereket, akik további súlyosbítás helyett hozzá tudnak járulni a helyzet javításához.

Illetve kiemelte azt is, hogy a kétoldalú együttműködés a kölcsönös tiszteletre alapul. A miniszter beszámolt a gazdasági sikerekről is, és üdvözölte, hogy Marokkó mára Magyarország első számú kereskedelmi partnerévé vált Afrikában. A kereskedelem értéke megközelítette a rekordnak számító 300 millió dollárt, és idén is 36 százalékos bővülést jegyeztek fel. Fontosnak nevezte azt is, hogy csúcsot döntött a magyarországi ösztöndíjra pályázó marokkói hallgatók száma is, hiszen az évi 165 helyre idén mintegy 1300-an jelentkeztek.

További információk: kormany.hu