Marokkóban egészségügyi szükségállapot van érvényben, amely előreláthatólag 2021. június 10-ig tart. A szükségállapot különböző szintű korlátozásokat jelent az ország egyes részein, a hatóságok ebben a tekintetben két övezetet hoztak létre, az egyikben lényegében továbbra is fenntartják a kijárási tilalmat.  A hatóságok folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek arról, hogy egyes területek melyik övezethez tartozzanak, amely bármikor változhat. A Ramadán időszaka alatt az egész országban éjszakai kijárási tilalom (este 8 óra és reggel 6 óra között) van érvényben. A marokkói hatóságok egyre több országgal függesztik fel a légikapcsolatot és tagadják meg az egyes országokból induló utasok belépését, amely miatt komoly akadályokba ütközik a be és kiutazás. Magyarországról induló vagy Magyarországon átszálló személyek 2021. április 16-a óta nem léphetnek be Marokkóba.

A marokkói kormány 2020. december 23-tól kezdődően a következő megszorító intézkedéseket vezeti be:

  • az éttermek, kávézók, üzletek és bevásárlóközpontok este 8-tól zárva tartanak,
  • este 9 és reggel 6 óra között kijárási tilalom lép érvénybe az ország egész területén, 
  • tilos minden ünnepség és rendezvény megtartása (akár magán-, akár hivatalos célból),
  • Casablanca, Marrakesh, Agadir és Tanger városokban az éttermek teljes bezárása.

Az intézkedések már többször meghosszabbításra kerültek.

A fentiek mellett a marokkói kormány a Ramadán böjti hónap idejére (idén április 13-án kezdődött és várhatóan május 12/13-ig tart) az egész ország területére érvényes kijárási tilalmat rendelt el este 8 óra és reggel 6 óra között. Ebben az időszakban az éttermeknek és üzleteknek este 7 órakor be kell zárniuk. 

A marokkói hatóságok engedélyezik egyes repülőgépjáratok közlekedését, azonban sok országgal került felfüggesztésre a közvetlen légikapcsolat és a hatóságok megtagadják egyes országokból induló vagy azokban átszálló utasok belépését. 2021. április 16-a óta Magyarország is ezen országok között van, így a Magyarországról induló vagy Magyarországon átszálló személyek nem léphetnek be Marokkóba. Az intézekedés a kiindulási és a tranzitálási helyet érinti és nem egyes országok állampolgáraira vonatkozik, azonban jelenleg már szinte az összes európai országot érintik, így a be és kiutazás komoly akadályba ütközik. Magyar állampolgárok adminisztratív korlátozás nélkül elhagyhatják Marokkót. Jelenleg nincsenek személyszállító kompjáratok és nincs személyforgalom a szárazföldi határátkelőhelyeken. A marokkói hatóságok tájékoztatása szerint a korlátozások 2021. május 21-ig lesznek érvényben, de nem kizárható hosszabbításuk.

A még engedélyezett országokból beutazhatnak a személyek ha a következő kategóriák valamelyikébe tartoznak: rendelkeznek marokkói tartózkodási engedéllyel, marokkói állampolgár családtagjai (igazolás szükséges), rendelkeznek egy marokkói cég meghívójával vagy visszaigazolt marokkói hotelfoglalással. A Marokkóba történő beutazás további feltétele egy, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt (PCR), a 11 év alatti gyerekek mentesülnek a teszt alól. A marokkói hatóságok e mellett az alábbi egészségügyi formanyomtatvány kitöltését kérik a belépéséhez (francia, angol vagy arab nyelven elérhető):

http://www.onda.ma/form.php

A fenti formanyomtatvány az országba belépéshez kell, de volt arra példa, hogy már a gépre történő beszálláskor kérték, így javasoljuk az utazás előtti kitöltést. A kitöltést követően a formanyomtatványt ki is kell nyomtatni, aláírni és kérésére a marokkói hatóságoknak bemutatni. 

A fenti korlátozások mellett felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy  összhangban a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020 Korm.rendelettel, 2020. szeptember 1-jétől az ország biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került, ezért minden magyar állampolgáronak a MAROKKÓI UTAZÁS ELHALASZTÁSÁT JAVASOLJUK. 

2020. április 7-től kötelező a maszkok viselete a lakóhelyen kívül.