Marokkóban egészségügyi szükségállapot van érvényben, amely előreláthatólag 2020. december 10-ig tart. A szükségállapot különböző szintű korlátozásokat jelent az ország egyes részein, a hatóságok ebben a tekintetben két övezetet hoztak létre, az egyikben lényegében továbbra is fenntartják a kijárási tilalmat.  A hatóságok folyamatosan vizsgálják a helyzetet és döntenek arról, hogy egyes területek melyik övezethez tartozzanak, amely bármikor változhat. 

A marokkói hatóságok engedélyezik egyes repülőgépjáratok, valamint a kompjáratok (Sete és Genova kikötőből) közlekedését. Jelenleg korlátozás nélkül elhagyhatják Marokkót a magyar állampolgárok, akik be is utazhatnak az országba, ha a következő kategóriák valamelyikébe tartoznak: rendelkeznek marokkói tartózkodási engedéllyel, marokkói állampolgár családtagjai (igazolás szükséges), rendelkeznek egy marokkói cég meghívójával vagy visszaigazolt marokkói hotelfoglalással. A Marokkóba történő beutazás további feltétele egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt (PCR), a 11 év alatti gyerekek mentesülnek a teszt alól. 

Bár a fentiek értelmében elméletileg lehetséges a beutazás, azonban felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országos tisztifőorvos járványügyi kockázati besorolása alapján Marokkó biztonsági besorolása az I. biztonsági besorolási kategóriába, azaz az utazásra nem javasolt országok listájára került, így a magyar állampolgároknak a MAROKKÓI UTAZÁS ELHALASZTÁSÁT JAVASOLJUK. Ez utóbbit indokolja továbbá a naponta regisztrált új fertőzések magas száma, illetve az egészségügyi szükségállapotból adódó bizonytalan helyzet, mely szerint a teljes kijárási tilalommal érintett területek bármikor változhatnak.

 2020. április 7-től kötelező a maszkok viselete a lakóhelyen kívül.

Az illetékes egészségügyi hatóság állandó, hivatalos tájékoztatása: a (+212) 801 004 747-es  telefonszámon elérhető (francia nyelven). E mellett az Egészségügyi Minisztérium létrehozott az oldalán egy tájékoztató felületet a vírussal kapcsolatban, amely itt érhető el (francia nyelven). 

Amennyiben Marokkóban tartózkodik és konzuli segítségre van szüksége, kérjük írja meg nevét, útlevélszámát, tartózkodási helyét és telefonszámát a consulate.rba@mfa.gov.hu címre. A konzulátus munkaidőben a +212 5 3775 7503-as telefonszámon érhető el, munkaidőn kívül a Konzuli Tájékoztatási és Ügyeleti Központ hívható a +36 80 36 80 36-os telefonszámon. 

A koronavírussal kapcsolatban további információ található a Konzuli Szolgálat honlapján >>

A Marokkóra vonatkozó utazási információk pedig itt érhetőek el.